23° / 10° Clar

Turisme

Llocs per veure

ESGLÉSIA DE SANT PAU DE NARBONA

Anglesola 08 004.jpgVa ser construïda a final dels segles XVI, al mateix lloc on hi havia hagut una església romànica de la qual encara es conserven les imatges de pedra de Sant Pere i Sant Pau ubicades a la façana i de mida gairebé natural. Destaca la portalada dovellada  del segle XVI en pedra policromada, que presideix laltar major. El dosser daquesta imatge actualment serveix de pica daigua beneïda. A la dreta de laltar major hi ha un baix relleu de la figura de la figura de Sant Pau destil romànic.
Es remarcable el retaule de Sant Anna, que data del 1524 i situat en una de les capelles. Ha estat restaurat el 1993.
Una altra de les capelles de lesglésia es la dedicada a Santa Creu, construïda entre finals del segle XVIII (1693) i començaments del segle XVIII (1722), seguint els canons renaixentistes; es de pedra picada obra del mestre Espinalt; fou destruït durant la guerra civil i restaurat el 1961 per lescultor lleidatà Manuel Casanovas. Per la restauració es van utilitzar alguns elements salvats del retaule original, com les dues escultures dels dos sants col·locats als costats del lhornacina de la relíquia de la Santa Creu, anomenada les Santes Virtuts, pels prodigis que foren atribuïdes a aquestes vuit partícules de la creu de Crist, portades, segons tradició, per Martí de Montsant al segle XIII 

ESPAI DEL CARRO

L'espai ofereix una interessant col·lecció de carros, guarniments, eines agrícoles antigues i estris deescaladaB.jpg la pagesia. S'hi poden trobar diferents tipus de carro que s'utilitzaven antigament (carro de pagès, trabuc, galera de vela, funerari, tartana,etc.), amb l'explicació de la funció a la que es destinaven i el seu procés de construcció.

En el museu es recreen dos oficis, ja desapareguts i íntimament relacionats amb els vehicles i els animals que els menaven, el de carreter i el del baster.
L'extensa col·lecció d'eines agrícoles permet conèixer totes les tasques que es desenvolupaven al llarg del cicle anual de la pagesia.

CAL GASSOL

cal gassol 1.jpgCasa pairal catalana d'estil gòtic del segle XV, de propietat municipal. Consta de planta baixa, pis i golfes. A la planta baixa s'hi por veure, en perfectes condicions, el forn de pa, els cubs per a l'oli, les quadres per als cavalls, els cellers, un d'ells amb un cup per al vi d'importants dimensions. Actulament s'hi exposa una extensa col·lecció d'eines, que permeten conèixer les tasques que es desenvolupaven al llarg del cicle anual de la pagesia, i reviure alhora la vida en una antiga casa pairal del poble.

CREU DE TERME

A lextrem de la plaça  Santa Anna, la creu assenyala lentrada a la zona antiga del poble la creu deCREU.png terme gòtica. Data del segle XV, destil gòtic renaixentista. La seva base està formada per tres esglaons de pedra que ens condueixen a lescut dels Anglesola. Lany 1980 fou declarada Bé Cultural dInterès Nacional (BCIN) integrat dins el conjunt artístic.
Al poble hi havia 3 creus de terme, però només es conserven dues creus , aquesta perquè durant la guerra civil espanyola la van desmuntar i van guardar-la en un  lloc segur. En acabar les lluites la van col·locar prop del lloc originari.

Fires i Festes

FESTA DELS TRES TOMBS I FIRA MEDIEVAL

Cap de setmana dedicat al món del cavall. Es celebren diferents fires, com la fira de cavalls i tres_tombs.pngmules, fira ramadera de cavalls de pura raça, fira d'equipaments hípics, concursos de salts i doma.

Per a més informació anar a SOCIETAT DE SANT ANTONI ABAT

SOCIETAT_SANT_ANTONI.jpg

TROBADA DE PUNTAIRES

DSC02070.JPGOrganitzada per l'Associació de Dones Madrones. Es pot veure com es treballa la punta al coixí i admirar els treballs exposats.

FESTA DE LA CARITAT

Tradició que es celebra cada any al mes de maig en honor a la Santa Creu, que es remunta al s.XII, amb l'assistència dels clergues, l'Ajuntament i els prohoms. Es reparteixen panets beneïts a totes les persones que  assisteixen a la festa. El sentit actual d'anar a buscar els panets és perquè hi ha la creença que el pa beneït preserva de la tempesta i dels llamps. La gent els penja als arbres i a les cases per protegir-se de les pedregades._3018111_31a43968.jpg

No hi ha document que provi la institució d'aquesta festa anteriorment del segle XIII, hi ha documents que acrediten la celebració d'aquesta festa el segle XVI, amb solemnesfuncions religioses i amb la típica i tradicional almoina dels pans, anomenada "caritat".

L'única festa major de la qual tenim una especial notícia documentada és de l'any 1727, que revestí una solemnitat especial perquè foren inaugurats la capella actual i el magnífic retaule i altar de la Santa Creu, profanats l'any 1936 i restaurats i inaugurats el 14 de setembre de 1961, festa major petita.

On menjar?

RESTAURANTS

BAR RESTAURANT LLAVALL                        

DIRECCIÓ

Plaça Santa Anna, 8

25320 Anglesola, Cataluna, Spain

TELÈFON 

973 30 82 61

llavall.jpg

https://www.facebook.com/pages/Bar-Llavall/138577322881776

BAR RESTAURANT CAL MARINA

DIRECCIÓ

Avda. Catalunya 13 (8,54 km)
25320 Anglesola, Cataluna, Spain

TELÈFON

973 30 80 02

marina.jpg

https://www.facebook.com/calmarinaanglesola/

CA L'ISIDRE

DIRECCIÓ

Cami de l'estació, 49. Anglesola,

25320 Anglesola, Espanya

TELÈFON

973 30 83 28

ca-l-isidre-asador-argentino.jpg

Aquest establiment ofereix jardí, barbacoa, habitacions per a poder passar la nit.

103810114.jpg

https://www.facebook.com/pages/Ca-lIsidre/474609062747977

CAL PAMIES BAR

DIRECCIÓ

Carrer Major 2,

25320, Anglesola

TELÈFON

973 30 80 13

pamies be.png

PICINES MUNICIPALS

DIRECCIÓ

Carrer esports

25320, Anglesola

TELÈFON

973308573

AL MATEIX TEMPS QUE ET REFRESQUES POTS GAUDIR D'UN BON DINAR.

IMG-20160710-WA0000.jpg

Gastronomia

Llegir Més

Rutes

Vilagrassa - Montperler - Montalbà - Mas de l'Estadella - Tossal del Castell - La Cisterna - Vilagrassa

Llegir Més

Camí de Sant Jaume, Terrassa - Santiago. 3.2: Anglesola - Bell-lloc d'Urgell (18-jl.16)

Llegir Més

5º Lo Calvari de L'Urgell (Urgell, Lleida)

Llegir Més

La Baronia de Bellpuig - PR-C64

Llegir Més

Anglesola i les Cases de Barbens - PR-C97

Llegir Més